Cologna po tretí raz víťazom SP, rozhodol chorý Northug

07.03.2012 Celý región

Drammen 7. marca (TASR) - Švajčiarsky bežec na lyžiach Dario Cologna sa po tretí raz stal celkovým víťazom Svetového pohára. Obhajca veľkého krištáľového glóbusu z minulej sezóny sa z tretej trofeje môže radovať v predstihu, keďže jeho jediný zostávajúci rival Nór Petter Northug pre žalúdočné problémy odriekol štart v stredajších šprintoch klasickou technikou v Drammene i v nasledujúcom prestížnom maratóne na Holmenkollene.

Hrdina vancouverskej olympiády strácal pred stredou na Švajčiara 594 bodov a keďže v hre bolo ešte 640 bodov, mal teoretickú šancu na ohrozenie Helvétovej vedúcej pozície. Northug sa túži vystrábiť do finále SP v Štokholme a v Osle, no vtedy sa už bude bojovať iba o 350 bodov a triumf Colognu sa teda spečatil už na Nórovom domácom snehu. Ak sa Northugovi nepodarí zotaviť a vrátiť do konca sezóny, môže dokonca prísť ešte aj o druhú priečku, lebo Kanaďan Devon Kershaw za ním zaostáva iba o 78 bodov.

Získať tri celkové prvenstvá v SP v sérii sa zatiaľ podarilo iba niekoľkým legendám bielej stopy - päťnásobný víťaz SP Švéd Gunde Svan a šesťnásobný Nór Björn Dählie.
 

Vyberte región